BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek bölümümüzün misyonudur.

Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir program olmak programımızın en temel vizyonudur.

 

TARİHÇE

Bölümümüz Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2003 yılında ikinci öğretim eğitimi vermek üzere kurulmuştur. 2006 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde birinci öğretim eğitimine de başlanmıştır. Bölümümüz bugüne kadar bölgedeki teknolojik ihtiyaçlara cevap verebilen, donanımlı Bilgisayar Programcısı veya Bilgisayar Teknikeri sıfatları ile yüzlerce mezun vermiştir.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü bünyesinde yer alan Bilgisayar Programcılığı Programı, bilgisayar programcılığı alanında uzmanlaşmış, yenilikçi, donanımlı, modern bilişim teknolojileri kullanarak yazılım geliştirme, içerik yönetimi, programlama, yapay sinir ağları konularında bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. 

Programın AR-GE çalışmaları, yeni ve daha verimli yazılım geliştirme araçlarının tasarımı ve geliştirilmesi, veri analizi ve yönetimi alanlarında çözümler sunmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmalarıyla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüz iki yıllık eğitim veren Bilgisayar Programcılığı önlisans programından oluşmaktadır.  Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim olmak üzere iki farklı örgün eğitim sistemi mevcuttur. Uygulama gerektiren mesleki dersler bilgisayar laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

İnternet altyapısı olan dört bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Her laboratuvarımızda 30’ar adet bilgisayar bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

Ayrıca okulumuzun dışında üniversitemizin Sosyal Yaşam Merkezinde dört bilgisayar laboratuvarı mevcut olup talep halinde kullanılabilmektedir. Kuluçka Merkezimizde 3D yazıcı, çeşitli mikrodenetleyicilerle, Arduino ve Raspberry Pi ile çalışmalar geliştirebilmek için imkan sağlanmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

 

Bilgisayar Programcılığı Programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:

 

Bilgisayar Mühendisliği 

Bilgisayar Bilimleri 

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri 

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği 

Bilgisayar-Enformatik 

Bilişim Sistemleri Mühendisliği 

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 

Endüstri Mühendisliği 

Fizik 

Fizik Mühendisliği

İstatistik

İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Matematik-Bilgisayar

Meteoroloji Mühendisliği

Uzay Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Bilgisayar yazılımı, web tasarımı, internet teknolojileri, grafik tasarımı, bilgisayar ağları alanlarında mezunlarımızın “Bilgisayar Programcısı” veya “Bilgisayar Teknikeri” unvanları ile kamu(KPSS ile) ve özel sektörde çalışma olanakları vardır. Ayrıca mezunlarımız kendi iş yerlerini de açabilmektedirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Doç.Dr. Ertuğrul KARAKULAK

Öğr.Gör. Ersoy MEVSİM

Öğr.Gör. Mehmet Ali ŞİMŞEK